A lézergravírozott biztonsági plombák előnyei a vegyiparban

Mit kell tudni a lézergravírozásról?

A lézergravírozás egy olyan eljárás, amellyel lézernyaláb segítségével végleges jelölést (képet, feliratot) lehet elhelyezni kemény anyagok, pl. műanyag, üveg, fa vagy fém felszínén. A kívánt jelzést a lézert kezelő számítógépbe programozzák. A lézer ereje a gravírozott médiumtól, és a szükséges hőmérséklettől függően változó.

A lézergravírozás technológiája az utóbbi évek során széles körben elterjedt a nyomdaiparban és a termék-előállításban, hiszen számtalan féle anyagra lehet gravírozni, például műanyagra, gumira, fémre, vagy akár szilikon mikrochipekre is. A hagyományos, mechanikai gravírozással, vegyszeres maratással, hálózati nyomtatással vagy tintás nyomtatással ellentétben, a lézergravírozás alacsony költséggel jár, sokoldalú és számítógéppel vezérelhető. Az ezzel a módszerrel jelölt munkadarabon a lézeres jelölés végleges, módosíthatatlan.

A biztonsági plombák lézergravírozása

A lézergravírozás nagyban hozzájárul a legkülönbözőbb biztonsági plombák biztonságosságához, legyen szó akár konténerplombákról, kábelplombákról vagy műanyag plombákról. Lézergravírozással céges logók és márkanevek is elhelyezhetők a vállalati jelölések tehát mindenki számára elérhetővé válnak.

Milyen előnyei vannak a lézergravírozásnak?

1.       Végleges – Más jellegű jelölésektől eltérően a lézeres jelöléseket nem károsítják a környezeti hatások, mint pl. savval, lúggal vagy gázokkal történő érintkezés. A lézerjelölés nem változik hőmérsékletváltozás esetén. Tehát ez a legjobb megoldás a vegyiparban, gyógyszeriparban és élelmiszeriparban használt biztonsági plombák jelölésére.

2.       Hamisítás-védelem – A lézergravírozott jelölések a technológiából eredően nem hamisíthatók, és nem módosíthatók, így a biztonsági plombák legjobb manipulációt bizonyító megoldását jelentik.

3.       Széles körű alkalmazás – A lézergravírozás lényege, hogy nagyon sokféle médiumra lehet vele dolgozni; fémekre, és nem fémekre egyaránt: alumínium, réz, vas, fa, műanyag, stb.

4.       Kiemelkedő hatékonyság – A lézer erejének növelésével/csökkentésével a jelölés ereje az adott médium anyagának megfelelően pontosan szabályozható.

5.       Kiemelkedő gravírozási pontosság – A lézerrel gravírozott jelek finomak és részletesek, hiszen a legkisebb vonal akár 0,04mm is lehet, így a felirat tökéletesen olvasható, tartós és elegáns. A lézergravírozás a legjobb megoldás, amikor sok adatot kell egy nagyon kis műanyag tárgyon elhelyezni, például egy precíz, két-dimenziós, nagyfelbontású kódot.

Sajátos tulajdonságai és előnyei révén a lézerjelölés jelenti az ideális megoldást a biztonsági plombák jelölésére is, főleg, ha azokat a vegyiparban, a gyógyszeriparban vagy az élelmiszeriparban alkalmazzák. Mivel minden iparágban előfordulnak savas jellegű anyagok, a lézergravírozás számos területre tökéletes megoldás a biztonságos és ellenálló jelölések elhelyezéséhez.