A magas biztonsági fokozatú plombák és az ISO 17712 szabvány

Világszerte egyre több cég kínál biztonsági plombákkal kapcsolatos szolgáltatásokat. Ezek a cégek a biztonsági plombák, tasakok, címkék és szalagok széles választékát kínálják. A fenti termékkategóriák további csoportokra oszthatók. A biztonsági plombák esetében ilyen csoportok a magas biztonsági fokozatú plombák, a jelzőplombák, a műanyag plombák, stb. Itt a magas biztonsági fokozatú plombákról lesz szó, hiszen ezek jelentik az iparág csúcsát. Nem minden biztonsági plombát gyártó cégtől kapható magas biztonsági fokozatú plomba. Tudja mi az az ISO 17712 szabvány?

MI AZ  “ISO”?

Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) a világ legnagyobb, önkéntes nemzetközi szabványok kifejlesztésével foglalkozó szervezete. A szabvány olyan dokumentum, amely tartalmazza mindazon követelményeket, paramétereket, jellemzőket és iránymutatást, amelyek következetes betartásával bizonyos anyagok, termékek, folyamatok és szolgáltatások a rendeltetésüknek megfelelővé válnak. A ISO nemzetközi szabványai biztosítják, hogy a termékek és szolgáltatások biztonságosak, megbízhatóak, és jó minőségűek legyenek.

BIZTONSÁGI PLOMBÁKRA VONATKOZÓ ISO SZABVÁNYOK

Az ISO 17712 szabvány egy olyan összehangolt dokumentum, amely meghatározza “a mechanikus szállítmány-biztosító plombák besorolásának, hitelesíttetésének, és visszavonásának egységesített módszerét, és kizárólagos referencia a nemzetközi szállító-konténerek biztosításához való mechanikai plombákkal kapcsolatban.”

A ISO 17712 szabvány a biztonsági plombákat erősség és zárbiztonság alapján három csoportba sorolja: “I” – Jelölő; “S” – Biztonsági; és “H” – Magas Biztonsági Fokozatú. A C-TPAT a “H” besorolású plombák alkalmazását írja elő. A beszállítók kötelesek egy független, harmadik fél tesztelő laboratóriumban hitelesíttetni biztonsági plombáik besorolását. A tesztelő laboratóriumok akkreditációja az ISO/IEC 17025 (Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei) szabvány alapján szintén kötelező ahhoz, hogy ISO 17712 szabványnak megfelelő hitelesítést végezhessenek.

Az ISO 17712 szabvány három, egymástól független fő kategóriában írja elő a plombák tesztelését:

1.     Mechanikai tesztelés: biztonsági plomba fizikai erősségének megállapítása (5. bekezdés). 

A “H” besorolású biztonsági plombák vagy magas biztonsági fokozatú plombák a legmagasabb gyártási színvonalon készülnek. A besorolást a plombatesten látható “H” jelzi. A legnépszerűbb magas biztonsági fokozatú plombák a konténerplombák és a kábelplombák.

2014 májusában új, minden biztonsági plombára vonatkozó követelményekkel bővítették az ISO 17712:2013 szabványt, melynek értelmében ezeket mind be kell sorolni, és “H” jelzéssel el kell látni. Amikor egy gyártó mechanikai tesztelésre benyújtja a termékét egy  ISO 17025 akkreditált laboratóriumba (5. bekezdés), egyaránt be kell szereznie az ISO9001 és az ISO17712: “A” Melléklet hitelesítéseket is.

2.     Manipulálást jelző megoldásokkal ellátott plombák (6. bekezdés).

A magas biztonsági fokozatú plombák esetében új követelmény a manipulálást bizonyító megoldások alkalmazása a 6. bekezdés: “Bizonyíték a Manipulációra” értelmében. A 6. bekezdés előírja, hogy a gyártók a magas biztonsági besorolású plombáik minőségi útmutatóihoz kötelesek mellékelni az audit folyamat és teszt-specifikáció dokumentációját is. A 6. bekezdés a plomba-szabvány fontos kiegészítése, amely megfelelően kihangsúlyozza a biztonsági plombák esetében a manipulációt jelző vagy annak ellenálló megoldások fontosságát.

Ha egy magas biztonsági fokozatú plomba csupán 5. bekezdésnek megfelelő hitelesítéssel rendelkezik, akkor ön biztos lehet benne, hogy a plomba nem rendelkezik “H” besorolással, tehát valójában nem magas biztonsági fokozatú plomba.

Az alábbi termékeink “H” besorolású biztonsági plombák: 2K Klicker, MCLZ, Konténerzár, stb. (fotók és linkek)

3.     A gyártó biztonsággal kapcsolatos üzleti folyamatainak auditálása (“A” Melléklet)

A nem megfelelően biztonságos gyártási folyamatok alááshatják a legkiválóbb minőségű biztonsági plombák hatékonyságát is. Az ISO 17712 szabvány “A” Melléklete ezért több mint két tucat biztonsági eljárást ír elő, többek között a gyártóüzem kockázatfelmérését, és a gyártósorokhoz és raktárakhoz való hozzáférés felügyeletét. A beszállítók “A” Mellékletnek való megfelelőségét ugyancsak egy független hitelesítő szervezetnek kell ellenőriznie, amely természetesen az ISO szabványoknak való megfelelőség vizsgálatára akkreditált kell, hogy legyen.

A magas biztonsági fokozatú plombák ISO 17712:2013 megfelelőségét a plomba gyártójával kapcsolatba lépve ellenőrizheti. Kérje, hogy mutassa be önnek az alábbi ISO-hitelesítéseket:

  • A plomba gyártója ISO 9001 hitelesítéssel kell rendelkezzen.
  • A plomba gyártója ISO 17712:2013 “A” Melléklet (Megfelelő Üzleti Gyakorlat) hitelesítéssel kell rendelkezzen.
  • A plomba mechanikai erőssége legyen megfelelő, vagy jobb, mint az ISO 17712, 5. bekezdésben a magas biztonsági fokozatú plombák számára előírt követelmények. Ezt a plomba ISO 17712:2013 “H” laboratóriumi jegyzőkönyve / megfelelőségi nyilatkozata igazolja.
  • ISO17712: 2013 6. bekezdés: Manipulációt Bizonyító megfelelőségi nyilatkozat.
  • A plomba erősségét vizsgáló laboratóriumnak ISO 17025 akkreditációval kell rendelkeznie ahhoz, hogy az ISO 17712:2013 szabvány 5. bekezdésében előírt, MIND AZ 5 mechanikai tesztet elvégezhessék.